Последние статьи

Карл Густав Юнг

Шрифт:

Психологія Карла Густава Юнга

Карл Густав Юнг – швейцарський психолог, засновник одного з напрямків глибинної психології – аналітичної психології. Один із найзначніших, найскладніших і самих спірних теоретиків психології. Задачею аналітичної психології Юнг вважав тлумачення архетипових образів, які виникають у пацієнтів. Карл Юнг розвив вчення про колективне несвідоме, в образах (архетипах) якого бачив джерело загальнолюдської символіки, в тому числі міфів та сновидінь. Ціль психотерапії, за Юнгом, це здійснення індивідуалізації особистості. Також отримала популярність концепція психологічних типів Юнга: екстравертованих та інтровертованих. Юнг помер в 1961 році, але ось вже без малого століття, а особливо останні 60 років – його ідеї викликають зростаючий інтерес у світі, а послідовники його методу – «психологи-юнгіанці» — продовжують розвивати його методологію стосовно аналізу явищ людської психіки.

Юнгіанська психологія фокусується на встановленні і формуванні зв’язків між процесами свідомості і несвідомого. Діалог між свідомими і несвідомими аспектами психіки збагачують особистість, і Карл Юнг вірив, що без цього діалогу процеси несвідомого можуть послабити особистість і наражати на небезпеку.

Юнгіанський аналіз людської природи включають дослідження релігій Сходу та Заходу, алхімії, парапсихології та міфології. Із самого початку вплив Юнга на філософів, фольклористів і письменників був помітніший, ніж вплив на психологів чи психіатрів. Однак сьогодні зростання інтересу до всього, що відноситься до людської свідомості і людських можливостей, обумовило і відродження інтересу до ідей Карла Юнга.

Аналіз і психотерапія. Аналітична психологія Карла Густава Юнга

Психологічні типи особистості

Методи аналітичної психології К. Г. Юнга

Висновок

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *