Последние статьи

Вироби з готових тканин

Шрифт:

Використовуючи тканини промислового виробництва з невеликими доповненнями, можна створити оригінальні вироби, які значно прикрасять квартиру. Для цього не потрібні спеціальні пристрої та інструменти. Досить просто, наприклад, виготовити штори, завіски, скатерті, серветки, декоративні панно. Для цього потрібні лише тканини, які узгоджуються між собою за кольором, рисунком, фактурою.

З гладеньких тканин можна, наприклад, виготовити штори для віконних та балконних просвітів. Для цього беруть два полотнища гладенької тканини (золотистої та теракотової) з грубою фактурою полотняного переплетення. Довжина штори — 250 см, з них 180 — золотистий колір і 70 — теракотовий. Нижню частину штори роблять з тканини теракотового кольору. Її залишають без змін, а верхню — з тканини золотистого кольору — розбивають на горизонтальні смуги, які виконують ажуром, витягуючи частину ниток. У такий спосіб можна створити різні ажурні штори, змінюючи співвідношення вузьких і широких смуг. Нитки можна витягувати не тільки по горизонталі, а й по вертикалі, тоді утворюється новий варіант рисунка — в клітинку. Зробити такі штори досить просто.

Ажурну смугу можна доповнити, протягуючи контурний товстий джгут. Штори з таким доповненням набувають більш декоративного характеру. Цей спосіб особливо ефектний для створення різноманітних кольорових скатертин і серветок. Він немовби імітує ткацтво, але набагато простіший і легший у виконанні. Можливі різні кольорові вирішення: джгут того самого кольору, що основна тканина; джгут контрастного кольору відносно основної тканини. На світлій тканині краще сприймаються темні джгути, а на темній — світлі. Джгути різної товщини також вносять певний колорит у виріб.

Штори, скатертини і серветки з готових тканин можна виконати і в так звану «перевивку». По горизонталі обережно витягають необхідну кількість ниток і протягують джгут або кілька кольорових ниток, перевиваючи ними вертикальні нитки. Красивий вигляд мають вироби з поєднанням широких і вузьких смуг, смуг різного кольору.

Красиві й оригінальні скатертини, завіски можна виготовити із ситцю в маленькі квіточки або в клітинку. Варіантів виконання — безліч. Для того, щоб річ вийшла красива, бажано підібрати цікаве доповнення до основної тканини. Так, скатертину з тканини в квіточки чи клітинки можна завершити смугою російського мережива або смугою гладенької тканини, або поєднати дві гладенькі смуги різного кольору. Останній спосіб добре застосувати для скатертини з гладеньких однобарвних тканин, краще льняних та бавовняних. Подібні вирішення скатертини та фіранок найчастіше використовують для кухні або дитячої кімнати. У дитячій кімнаті добрий вигляд має і постільна білизна, виконана в такий спосіб. Так, наволочки і підодіяльники обшивають вузькою смугою із ситцю в горох, в невеликі букетики квітів або оздоблюють каймовим орнаментальним візерунком. Обробку і пошиття постільної білизни для будь-яких вікових груп добре виконувати з вибійкової орнаментальної тканини.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *