Последние статьи

Плетення вузлів та візерунків в техніці макраме. Частина 2

Шрифт:

Частина 1

Вузлик ребристий (репсовий рубчик)
Вузлик ребристий (репсовий рубчик). Це один з найуживаніших вузликів. Здебільшого його застосовують у рядах або групах. Виконують з двох ниток. Робочою ниткою обгортають знизу протягнуту нитку вузликом, зав’язаним зліва направо. Нитки прокладають знизу, по черзі вив’язуючи зверху наліво і зверху направо. Кінець нитки протягують дугою для другої петлі і затягують. За способом виконання розрізняють ребристі вузлики, розташовані по горизонталі, по діагоналі та по кривій лінії.

Горизонтальний ребристий вузлик
Горизонтальний ребристий вузлик. Виконують в одному ряді. Кількість ниток залежить від ширини візерунка. Ліва крайня нитка є горизонтальною основою. З вертикальних ниток утворюють поступово вузлики зліва направо. Основна нитка повертається завжди назад, як уток у ткацтві. У другому ряду поступово плетуть вузлики справа наліво, зав’язуючи їх також справа наліво (напрям в’язання вузлика відповідає напряму нитки основи). Аналогічно плетуть вузли по діагоналі і по кривій лінії, розташовуючи їх за рисунком.

Вертикальний ребристий вузлик
Вертикальний ребристий вузлик. На відміну від горизонтального ребристого вузлика плетуть горизонтальною ниткою. Вертикальні нитки натягнуті і утворюють центри вузликів. Принцип виконання той самий, що й у попередньому випадку, але у вертикальній позиції. Нитку прокладають зліва знизу, роблячи спочатку верхню, а потім нижню петлі. Так само прокладають і в’яжуть нитку справа.

Діагональний ребристий вузлик
Діагональний ребристий вузлик. Плетуть на діагональну нитку основи поступово зліва направо. Як завжди, перша ліва робоча нитка стає основою, а після закінчення ряду знову стає робочою.

Звичайний вузлик
Звичайний вузлик. Виконують однією ниткою. В макраме використовується рідко, частіше на закінчення роботи. Вузлик можна в’язати справа чи зліва, зверху чи знизу. Кінець нитки прокладають у петлю справа зверху, а потім нитку знизу протягують петлею (один виток), підтягнутий вузлик повертають направо, а в разі зворотного плетіння — наліво. Вузлик з багатократною петлею буде виразніший, якщо дугу петлі кілька разів обкрутити робочим кінцем нитки.

Вузлик словацький
Вузлик «словацький». Плетуть звичайний вузлик навколо основної нитки, починаючи з того, що робочу нитку прокладають під праву основну нитку, і закінчуючи, як звичайний вузлик.

Сіточка із словацьких вузликів
Сіточка із «словацьких» вузликів. Виконують з шести ниток. Вузлики плетуть зліва. Непарними нитками плетуть у непарних рядах, а парними — у парних. У першому ряду утворюють три вузлики, у другому — два, у третьому — три або всі крайні нитки залишають вільними. В останньому варіанті у третьому ряду візерунка утворюють тільки один «словацький» вузлик, а по боках залишається по дві вільні нитки. Візерунок утворює своєрідний каскад вузлів.

Протягуваний вузлик
Протягуваний вузлик. Виконують з чотирьох ниток. Дві центральні нитки утворюють дві осі вузлика, через які прокладають праву крайню нитку: через нитку під правою віссю, через нитку під лівою віссю і знову через нитку. Нитка, з якою працювали, стає тепер лівою крайньою ниткою і навпаки. Повторюючи цей вузлик, утворюють шнур.

Йосифівський вузлик
«Йосифівський» вузлик. Цей ажурний вузлик особливо гарний у контрастному колірному поєднанні ниток. Виконують з двох ниток. На правій нитці перекидають вільну петлю наліво, кінець прокладають знизу під ниткою. Через цю петлю прокладають ліву нитку спочатку під кінець правої, а потім через її початок і знову під петлею правої нитки.

Турецький вузлик
«Турецький» вузлик. Спочатку однією довгою ниткою виконують «йосифівський» вузлик, а потім у зворотному напрямі прокладають другий кінець нитки від її початку. Пластичний вузлик, зроблений з грубого матеріалу (джгута, мотузки), нагадує тюрбан. Завершують роботу рядом ребристих вузликів. В останньому ряду ребристих вузликів працюють тільки непарними нитками (якщо рахувати з правого краю), а парні нитки залишають вільними. Непарні нитки повертають назад і в тому ж ряду доповнюють парні вузлики цього ряду. Вільні парні нитки з’єднують з непарними нитками вузликами, які в’яжуть на зворотному боці після того, як роботу знімають з булавки. Кінці ниток можна обрізати.

Візерунок з подвійним вузликом у площині
Візерунок з подвійним вузликом у площині. Виконують з дванадцяти ниток. У першому і третьому рядах плетуть три подвійних вузлики, кожний з чотирьох ниток. У другому ряду плетуть два вузлики з двох ниток попереднього ряду зліва і з двох ниток справа. При цьому по боках залишаються дві нитки, але в наступному ряду їх знову використовують у роботі. Процес повторюють спочатку.

Візерунок перлинка
Візерунок «перлинка» плетуть ребристим вузликом, але розміщений він у площині. Виконують його з шести ниток, з яких кожна один раз буде робочою, а другий раз утворює центр вузлика, в’язаного ниткою, з якою у візерунку схрещується.

Візерунок перлинка зворотна
Візерунок «перлинка» зворотна. Плетуть двома ребристими вузликами. Робоча нитка завжди знаходиться над ниткою основи. Якщо нитку основи прокладають зліва, то першу петлю плетуть зліва під основою, а наступну — справа знизу. Другий вузлик плетуть у дзеркальному відбитку на основу, що йде справа.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *