Последние статьи

Вироби з аплікацією

Шрифт:

Декоративне панно «Пейзаж». Знімають кальку з усього рисунка. У композиції визначають елементи тканин, які повторюються. Для гладенької і орнаментальної тканини (небо, дахи будинків, площини землі, дерев) знімають кожну кальку окремо. Потім вирізають деталі по контуру з різних тканин і розкладають на спільну кальку, старанно перевіряючи припасування деталей. Так, необхідно вирізати 5 деталей оранжево-теракотового кольору (стіна будинку, дві деталі — площини землі і два стовбури дерев), дві — синіх (площина неба і площина стіни будинку), решту деталей — по одній.

Для дерев добре підібрати ситці в квіточки. Деякі з них повторюються в кількох деревах, а деякі застосовуються без повторення. Це створює певну гру рисунка і кольору. Для трьох дахів будинків використовують дві різні гладенькі тканини та одну орнаментальну; для вікон — тканини в смуги, в клітину і з трояндочкою в шаховому порядку; для клумб та городу — орнаментальні тканини з різним рисунком у смуги, у дрібні квіточки та великі квіти. Маленькими деталями, вирізаними з гладенької тканини та мережива, обробляють стовбури дерев, труби та слухові віконця на дахах, а також двері одного з будинків.

Спочатку прошивають та зшивають контури великих площин. Потім нашивають зверху маленькі площини (вікна, квіти, труби і т. д.). Після того, як усі деталі нашито, панно обшивають гладенькою подвійною смугою завтовшки 3-5 см і пришивають петельки для підвішування панно на стіну. Панно прасують через вологу тканину, після чого воно готове.

Декоративне панно «Кубики». Не менш цікаве панно, створене з дібраних кольорових та орнаментованих квадратних клаптиків тканини, їх треба 44 шт. За цим принципом раніше шили ковдри.

Декоративне панно з кольорових ромбів та трикутників. Тканини для ромбів можуть бути найрізноманітніші: шерсть, шовк, бавовна. Для фону краще підібрати цупкішу тканину — фланель, полотно, сукно. На одну кальку знімають усі ромби та трикутники червоного кольору, на другу — чорного, на третю — сірого, а на четверту — золотистого. Потім згідно з кожною калькою нарізають ромби та трикутники і старанно наклеюють їх на основну білу тканину, яка буде фоном. Краї панно можна обшити гладенькою тасьмою, а знизу нанизати бахрому з шерстяних ниток. Все панно кладуть під прес, накривають креслярською дошкою, а зверху накладають книжки тощо. Через добу його можна повісити на стіну.

Декоративне панно «Квітка». Розмір панно 100 Х 100 см. Для нього використовують тканини різних кольорів: темно-синю, світло-синю, фіолетову, сіро-рожеву вибійку, сріблясто-сіру з тканим фактурним рисунком, а також чорний та фіолетовий шнури завдовжки по 4-5 м кожний.

На кальку знімають контури площин кожного кольору, вирізають усі деталі кожного кольору (білого — 2, темно-синього — 8, світло-синього — 3, фіолетового — 5, сіро-рожевого — 3, сріблясто-сірого — 3). Усі площини різних тканин наклеюють на цупку білу тканину (сукно, фланель). Деякі кольорові пелюстки обшивають чорним чи фіолетовим шнуром. Для витонченого доповнення можна вишити шерстю (петельчастим швом) невеликі плямочки по фону і пелюстках квітки. Внизу нанизують бахрому з шнура. Для цього край панно зі споду протикають крючком, захоплюють петлю шнура, протягують її на спідній бік тканини, відтягують для утворення довшої петлі, прокидають через неї конці шнура і затягують. У бахрому можна ввести кольорові нитки, це надасть виробу живописності і красивої завершеності.

Декоративне панно «Метелик» розміром 40 Х 30 см виготовляють для дитячої кімнати з ажурних мереживних та гладеньких тонких тканин. На основну, більш цупку тканину через копіювальний папір наносять контурний рисунок метелика. На чотири кальки знімають площини основних кольорів — золотистого, лимонного, коричневого та зеленого. Вирізають відповідні площини і наклеюють їх на основну тканину. Потім декоративними шнурами золотистого та коричневого кольорів обшивають контури рисунка, а в кола крил метелика наклеюють квіти з мережива.

Декоративне панно для дитячої кімнати «Кіт» (розмір 35 Х 45 см). Для основного фону використовують цупку тканину з чітко виявленою фактурою. Для аплікації застосовують фактурін грубі тканини, шматочки штучного хутра, плюш яскравих тонів. Контури рисунка наносять на світлу основну тканину. На чотири кальки знімають площини основних кольорів — чорного, сірого, золотистого та білого. Вирізають площинки кожного кольору і наклеюють їх на основну тканину. Потім чорним шнуром пришивають вуса, зеленим — очі. Краї обшивають темним сукном.


Скатертина, оздоблена аплікацією. Для скатертини добре використати бавовняну кольорову тканину, а для аплікацій — тонку шерстяну чи шовкову. Розмір скатертини 120 Х 130 см. Нарізають кружальця різних розмірів: діаметром 15 см — 24 шт., 10 см — 28 шт., 7 см — 30 шт., 5 см — 22 шт., 3 см — 15 шт. Тканина для кружалець може бути гладенька та орнаментована з великими або дрібними квітами. Всі кружальця розміщують по периметру скатертини, комбінуючи всі розміри, — від великого до найменшого. Кружальця спочатку злегка підклеюють, а потім прошивають по краю стібковим швом.

Доповнити оформлення можна декоративним тонким шнуром та бахромою. Нитки складають утроє і нанизують бахрому за допомогою крючка. По черзі зв’язують нитки одного пасма з нитками другого. Перший ряд: 1-ша нитка першого пасма залишається вільною, 2-гу нитку зв’язують з 1-ю другого пасма і так до кінця по периметру скатертини. Другий ряд: 1-шу нитку зв’язують з 2-ю першого пасма і так до кінця. Третій ряд: знову 1-ша нитка вільна, 2-гу нитку першого пасма зв’язують з 1-ю ниткою другого пасма і так до кінця. Таке плетиво бахроми створює красиву ажурну сітку, яка витончено завершує виріб.

Господарська сумка. Сумку розміром 35 Х 40 см шиють із сірого полотна. На одному боці сумки пришивають три кишені, кожну з яких оброблено аплікацією. Перша розміром 22 Х 10 см має рисунок груші, друга (22 Х 10 см) — автомобіля, а третя (13 Х 29 см) — пейзаж з сонцем. Ці рисунки вибрано умовно, можливі будь-які варіанти. Якщо аплікації виконано з красивих тканин у смужку, клітинку, кубики, доповнивши їх декоративними швами з кольорових ниток, то це все дуже прикрасить сумку.

Дитяча ковдра. Для ковдри розміром 90 Х 120 см добирають 12 квадратів з різних тканин (30 Х 30 см кожний). У шаховому порядку квадрати з гладеньких тканин чергують з квадратами тканин у смужку. На квадратах з гладеньких тканин виконують аплікацію. Краї ковдри обшивають широкою смугою гладенької тканини. Спідній бік ковдри обробляють двома шарами м’якої фланельки.

Декоративні подушки. Подушки можна робити будь-якої форми. Поєднуючи різні за кольором та рисунком квадрати, трикутники, ромби, шестикутники, можна виготовити декоративні подушки різних цікавих варіантів. При цьому для одного виробу бажано добирати тканини, близькі за структурою.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *