Последние статьи

Плетення вузлів та візерунків в техніці макраме. Частина 1

Шрифт:

Виконання виробів у техніці макраме базується на поєднанні різноманітних нав’язаних вузлів. Ці дрібні й великі фігурні вузли є основою всієї роботи. Їх можна розміщувати по горизонталі, по вертикалі, у шаховому порядку, по діагоналі, об’єднуючи дрібні вузли з великими в певні групи. Різноманітне поєднання вузлів дає можливість виконати будь-який рисунок, будь-яку композицію. Для роботи в техніці макраме досить засвоїти плетення кількох вузлів основних видів.

Початком роботи є нанизування і закріплення ниток (шнурів) на горизонтальну планку чи шнур. Нитки складають удвоє і перекидають петлю через горизонтальний шнур або планку (краще використовувати планку, на якій «стойові» нитки тримаються міцніше). У петлю протягують кінці ниток. Таким способом нав’язують необхідну кількість ниток з урахуванням їх товщини і ширини виробу. Залежно від того, як прокладено першу нитку, перший ряд сприймається по-різному: вузликами зверху, коли робочу нитку протягнуто петлею над горизонтальною стойкою і в цю петлю витягнуто кінці нитки, або вузликами знизу, коли робочу нитку протягнуто під горизонтальною стойовою і кінці протягнуто через петлю. Потім виконують в’язання різних вузлів.

Вузлик у кружокВузлик у «кружок». Це простий вузлик з двох ниток, який лежить в основі багатьох візерунків. Залежно від того, з якого боку його виконують, вузлик у «кружок» може бути лівий чи правий. Якщо одноманітно виконувати всі прийоми, прокладаючи нитку у вузлик тільки зліва зверху, то шнур утворює ліву спіраль. Коли ж нитку прокладати у вузлик тільки справа зверху, то утвориться спіраль, спрямована у зворотний бік.

Вузлик у кружок зворотний
Вузлик у «кружок» зворотний. Часто після виконання кількох вузликів потрібно змінити напрям нитки, тобто кілька вузликів прокладають спочатку зліва зверху, а потім зліва знизу. Спіраль змінює свій напрям. Вузлик у «кружок» зворотний виконують зверху — раз лівою ниткою, раз правою. При цьому утворюється рисунок ланцюжком.

Подвійний вузлик у кружок
Подвійний вузлик у «кружок». Виконують аналогічно вузлику в «кружок» зворотному. Відмінність у тому, що плетуть два вузлики в «кружок» лівою ниткою і два — правою, причому все виконується зверху. Можна плести й три вузлики, тоді структура ланцюжка буде більш укрупнена.

Двобічний вузлик у кружок
Двобічний вузлик у «кружок». Для його виконання потрібні чотири нитки: дві середні утворюють вісь, а бокові — робочі. Чергують вузлики в «кружок» або в ланцюжок — один — зліва, два — справа.

Подвійний двобічний вузлик у кружок
Подвійний двобічний вузлик у «кружок». Виконують так, як і попередній вузлик, але кожний вузлик повторюють двічі.

Вузлик фриволітка
Вузлик «фриволітка». Виконують у вертикальному напрямі з двох ниток подібно до вузлика в «кружок», прокладаючи нитки тільки з одного боку.

Вузлик двобічна фриволітка
Вузлик «двобічна фриволітка». Виконують з чотирьох ниток. Дві (середні) є стойовими і натягуються на дві бокові. Плетуть одну «фриволітку» зліва, одну — справа.

Вузлик пікотка
Вузлик «пікотка». В ряду вузликів «фриволіток» плетуть один вузлик трохи нижче, ніж звичайно, а потім трохи витягують його. Таким чином виникає бокова петля, яка надає характер мережива. Розмір бокової петлі залежить від густоти вузликів і товщини нитки. «Пікотки» можна використовувати в багатьох візерунках.

Вузлик фриволітка з пететягнутою ниткою
Вузлик «фриволітка» з пететягнутою ниткою. Виконують з чотирьох ниток. Дві крайні натягнуті, а середніми плетуть на обидва боки вузлики «фриволітка». Ліву середню нитку плетуть з лівою натягнутою, а праву середню — з правою натягнутою ниткою. Потім середні нитки схрещують — праву зверху через ліву і плетуть «фриволітку» правою ниткою на лівій крайній. Потім знову нитки, з якими працюють, повертають у центр і все повторюють спочатку.

Вузлик подвійний плоский
Вузлик подвійний плоский. Виконують з чотирьох ниток: дві середні є стойовими, а на двох бокових плетуть вузли симетрично один проти одного. У першу частину вузлика прокладають ліву крайню нитку зверху через середні нитки, а праву — знизу. Кінець лівої нитки протягують петлею правої нитки зверху, а кінець правої — петлею лівої знизу. У другій частині вузлика прокладають нитку зліва знизу і справа зверху. Кінець нитки витягують направо над петлею і наліво під петлею. Вузлик закінчено, і нитки займають вихідне положення: права нитка — справа, ліва — зліва.

Шнур з подвійних плоских вузликів
Шнур з подвійних плоских вузликів. Плетуть подвійні плоскі вузлики вищеописаним способом у вертикальні ряди.

Вузлик бочечки
Вузлик «бочечки». Виконують з шнура, протягуючи середні нитки назад у візерунок. Коли плетуть шнур, залишають для «бочечки» місце залежно від товщини центральних ниток. Потім утворюють шнур з трьох подвійних вузликів. Цю частину завертають у центрі пропущеного місця. Крайні нитки і утворюють шнур.

Вузлик подвійний звитий
Вузлик подвійний звитий. Виконують з чотирьох ниток. Робочу нитку прокладають у вузлик зліва зверху і справа знизу. Її ведуть гвинтом направо, а виконуючи роботу в зворотному напрямі, — наліво.

Вузлик подвійний з перевитою ниткою
Вузлик подвійний з перевитою ниткою. Виконують з восьми ниток аналогічно вузлику «фриволітка» з перетягнутою ниткою. Візерунок утворюють двома шнурами з плоских вузликів. Правий шнур є дзеркальним відображенням лівого. Після утворення вузлика п’яту нитку перекидають через четверту і утворюють новий вузлик. Потім четверту нитку перекидають через п’яту. Вузлик закінчено, нитки займають вихідне положення, і візерунок повторюють спочатку.

Частина 2

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *